Een goed gesprek

Op weg naar de Escher tentoonstelling in het Fries Museum. Fascinerend! Maar ik was al helemaal gegrepen, nog voor ik ook maar één voet in het museum had gezet. Door de woorden op de huizen aan het Wilhelminaplein. Als een koor staan ze het daar van de daken te roepen: ‘Ja jongu nee juh!’ En vanaf de overkant mengt koor twee zich in het gesprek: ‘Nee jongu ja juh!’ Stem en tegenstem. Een ware kakofonie tussen hemel en aarde, waar ik stil van werd.

Woorden hebben kracht in zich. Woorden eens gesproken kunnen iemand jarenlang blijven achtervolgen. Woorden die je in je woede uitspreekt of in je teleurstelling kunnen een ander verwonden, en zullen lang in de weg staan. Woorden die van zegen spreken doen een ander goed, en brengen mensen bij elkaar. Daarom is het belangrijk elkaar zonder ophouden te zegenen. Om te kiezen voor het leven en niet voor wat het leven kapot maakt. Daarom is het belangrijk om onze woorden met wijsheid te kiezen. Daarom is het belangrijk om af en toe stil te worden.  In een woordeloze stilte kan het gebeuren: dat het je weer te binnen zingt, dat God van ons houdt.

‘Een goed gesprek’ is het komende seizoen het motto de PKN. Ze hoopt er toe aan te zetten dat mensen elkaar echt ontmoeten, met tijd en aandacht in gesprek gaan met elkaar. Dan gaat het ook over wat ons bezighoudt, bezielt. Wat we daaraan beleven en wat we daarvan door willen geven aan onze kinderen, aan onze vrienden en buren wellicht. Het is niet makkelijk om te praten over wat je bezielt. Het is niet eenvoudig om een geloofsgesprek te voeren dat niet oppervlakkig blijft, maar een paar spades dieper gaat. Zonder elkaar de maat te nemen. Zonder elkaar te verwonden. Een goed geloofsgesprek, woorden met wijsheid gekozen, tot zegen voor elkaar… is dat wel ‘te doen?’

Ik ben blij dat de voorzitters van de kerkenraden van onze ringgemeenten het voortouw hebben genomen om van tijd tot tijd samen te komen, en in gesprek te gaan met elkaar over de kern: waartoe en hoe kerk zijn in onze dorpen en stad. Ook als predikanten trekken we samen op in deze zoektocht, en dat vind ik mooi en bemoedigend, een zegen!

Van iemand kreeg ik laatst een mailtje, waaronder met vrolijke letters stond geschreven: ‘Life is a song, sing it!!’ Met twee uitroeptekens. Het zette me aan het denken. Is het met geloof niet net als met een lied? Je kunt er wel over spreken in termen van ja en nee, en het gesprek erover kan tot zegen zijn. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het samen doet.

Dat wens ik ons toe, als individuen, als kerkenraden, als gemeente van Christus. Dat we stil worden en uit mogen rusten de komende zomervakantie. En tegelijk dat er zo iets groeien gaat, diep van binnen. Woorden, met wijsheid gekozen. Woorden die van zegen spreken. Woorden die aanzetten tot een goed gesprek dat aanzet tot samen zingen, samen horen, samen je verwonderen over de liefde van God.

Reinier Tuitman, Oosthem

Uw email adres zal niet worden getoond. Verplichte velden zijn aangegeven met *

*